Home >> עצות וקטעים >> שיעור באהבה
שיעור באהבה

שיעור באהבה

מטרת תהליך ההתפתחות של האנושות היא להגיע לאחדות מושלמת בין בני האדם, ככתוב "כאיש אחד בלב אחד". יחסים של אהבה הדדית, שנבנים על ידי התעלות מעל הרצון האגואיסטי הטבוע בנו מלידה, מאפשרים את גילוי כוח האהבה העליון שטמון בטבע. אך בבית הספר מעולם לא לימדו אותנו איך לאהוב. למזלנו קיימת חכמת הקבלה, שהיא בית הספר הגדול ביותר ללימוד אהבה. עמותת בני ברוך – קבלה לעם, בהדרכתו של הרב לייטמן, לומדת ומפיצה את החכמה העתיקה הזו בקרב הציבור הרחב, כדי שנלמד כולנו כיצד לאהוב באמת ובתמים.

דע את עצמך

לשם כך, קודם כל עלינו להכיר את עצמנו. חכמת הקבלה מלמדת שהטבע הבסיסי שלנו הוא הרצון ליהנות. בכל פעולה אנו שואפים לשפר את מצבנו, שיהיה לנו יותר נוח ונעים. הרצון הזה ליהנות, שהוא המנוע הפנימי שלנו, בא לידי ביטוי כמובן גם ביחסים עם הזולת. בין אם אנו מודעים לכך ובין אם לאו, אנחנו רוצים לקבל מאחרים תענוג וכמה שיותר. כשרצון אגואיסטי זה מנהל את היחסים, לא פלא שמעטים הם הזוכים באהבה אמיתית.

אם אנו רוצים להצליח ליצור בינינו יחסים טובים, עלינו לפתח את היכולת שלא להיות מופעלים על ידי הדחפים והיצרים האגואיסטיים שלנו, וללמוד כיצד לאזן בין הרגש לשכל. לשם כך כל אחד צריך ראשית כל לעבוד על עצמו. ללמוד להתעלות מעל הרצון האגואיסטי השואף רק ליהנות בעצמו, ולהתחיל לראות את הזולת, להבין מה הוא רוצה, וממה הוא ניהנה או סובל.

לראות את הזולת

בקבוצת בני ברוך התלמידים לומדים כיצד "לצמצם" את עצמם, כפי שזה קרוי בשפת הקבלה. כלומר לא להיות נשלטים על ידי היצרים והנטיות של האגו. רק כך, מדרגה ניטרלית זו, ניתן להתחיל להרגיש את האחר כפי שהוא, ולא מה שאנו רוצים להשיג ממנו. כאשר רוכשים את היכולת הזו להרגיש את הזולת, אנחנו מתייחסים לרצונות שלו כאילו היו שלנו ממש, ועושים כמיטב יכולתנו למלא אותם. זה נקרא לאהוב. דוגמה טובה לכך היא האהבה הטבעית של אימא לתינוק שלה. היא מוכנה לוותר על הרצונות הפרטיים שלה כדי למלא את כל צרכיו, כי הרצון שלו יותר חשוב לה מעצמה.

אהבה עם גבולות

האהבה פורחת בהדדיות. תארו לעצמכם מצב בו אימא כזאת, המסורה כל כך לילד שלה ודואגת לו יותר מאשר לעצמה, לא מקבלת ממנו יחס אוהב בחזרה, אלא זלזול, אדישות, או דחייה. משהו פה לא עובד נכון, והדבר נובע מחוסר גבולות. נחוץ איזון בין הרגש לשכל –  אהבה עם גבולות.

לכן, ביחסים שלנו עם אדם אחר, כדאי לבדוק כיצד הוא מקבל את האהבה שלנו. האם גם הוא מתייחס כלפינו באהבה? אם התגובה נכונה, זכינו להתקשר ביחס של אהבה הדדית. אם אין הדדיות בקשר הזה, עלינו לבדוק מה רצוי לשנות ביחס שלנו אל אותו אדם כדי לעורר בו תגובות נכונות. לשם כך צריך לפעמים להגביל את ביטוי האהבה שלנו. אנחנו עושים זאת לא מטעמים אגואיסטיים, אלא מתוך דאגה כנה לטובת האהוב. האהבה עצמה מחייבת אותנו להתייחס אליו כך, כדי שיוכל גם הוא להתעלות מעבר לאגו שלו וללמוד מהי אהבה.

אל לנו לחשוש שמא נהרוס כך את רגש האהבה. נהפוך הוא, מרבית החיכוכים ביחסים נובעים מחוסר גבולות. ביחס מאוזן פועלים שני כוחות, גם אהבה וגם הגבלה. מצד אחד אנו מוודאים שהאהוב מרגיש ויודע עד כמה שאנחנו אוהבים אותו. מצד שני אנו מצפים ממנו לאותו יחס כלפינו. כאשר נגמור לתקן את עצמנו ונגיע להשלמה מלאה, נגלה דרגה רוחנית נעלה בה נרגיש את עצמנו בתוך ים של אהבה. בני ברוך מזמינים את כולם לבית הספר הגדול ללימוד אהבה – חכמת הקבלה